srijeda, 20. svibnja 2015.

TUMAČENJE OČENAŠA ANA EMANUELA


,,sestrica nadahnuta bratom sv. Franjom Asiškim,,

OČE NAŠ koji nas promatraš oduvijek, koji nas spašavaš oduvijek, svjetlosti Raja, utočište ranjenih i žalosnih, Svevišnja nado i otkupitelju Svita, miomirisu blaženstva, nadahnuće u bolu, ljubavi veličanstvena!

KOJI JESI NA NEBESIMA, Onaj koji si Alfa i Omega i kraljuješ u Nebesima svetim, u dobroti Raja, kojeg si ukrasio svetim anđelima i arhanđelima, našom majkom Blaženom Djevicom Marijom, sinom svojom Isusom Kristom, svim svetima punima ljubavi za Tebe! Dobrota tvoja je veličanstveni blagoslov koji spašava Zemlju iz ništavila! U Tebi stanuje sve dobro i sve blago samo je u Tebi i kod Tebe!

SVETI SE IME TVOJE, utkaj nam Jahve spoznaju o Tvojoj dobroti, milosrđu i svetosti, o Tvome sudu i iznenađenjima neizustivim!

DOĐI KRALJEVSTVO TVOJE, zavladaj Duhom Svetim u nama, oslobodi nas okova zemnih, darujući spoznaju srcu koliko si veličanstven i milostiv nama grešnicima! Daruj nam vizije Raja, kraljevanja Tvoga u svetim Nebesima, da blagujemo vječno vezani za Tvoju dobrotu!

BUDI VOLJA TVOJA, KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI, Gospode premili podaj našem biću misli koje su svete, srce, duh i dušu opij blaženstvom Svojim, da u svakom udahu i izdahu mislimo na Tebe i zahvaljujemo Ti za sve! Sve nakane naše neka blagoslovi Tvoja sveta volja, koja najbolje umi spoznati naša srca u vapaju! Uči nas poniznosti, službi Tvojoj, sve koje srećemo da prigrlimo sa osmijehom i podrškom, usmjeravajući ih Tebi!

KRUH NAŠ SVAGDANJI, koji je u Tvome ljubljenom sinu, našem otkupitelju grijeha Isusu Kristu podari nam Oče, da Ga slavimo i hvalimo u vijeke vjekova!

I OTPUSTI NAM DUGE NAŠE u ime Isusa milosrdnog sina Tvojega i po zagovoru presvetog srca Blažene nam majke Marije, te svih svetih Tvojih koji trpiše Tebi za ljubav!

KAKO I MI OTPUŠTAMO DUŽNICIMA NAŠIM, ljubavlju nas svojom uči praštanju, da ispustimo iz srca svu bol koju nam nanose, uči nas blagoslivljati posrnule, tako da se i oni izgubljeni vrate ka Tebi u jedinu stvarnu sreću! Uzmi nas u službu svoju, a ono što nam je teško izbrisati, Ti izbriši i oprosti!

I NE UVEDI NAS U NAPAST, bilo kakva kušnja nek ne dopre do nas, sačuvaj nas Jahve u sjenci krila Tvoga ljubljenog sina Isusa, a majku našu Blaženu Djevicu Mariju postavi za zaštitnicu srca!

NEGO IZBAVI NAS OD ZLA, onog iz pra vječnosti, sadašnjosti i budućnosti!

Od srca Tvoja apostolica ljubavi!

©Ana Emanuela Šimunić, Bilaj 20.05.2015.


Tumačenje Očenaša sv. Franje Asiškog

“Očenaš” je molitva koju je Franjo najviše volio. Ovo razmatranje Očenaša pokazuje nam bar donekle koliko je on tu molitvu molio i razmatrao, kako je ponirao u sve njezine dubine, koje tako često izmiču našoj površnosti.

TUMAČENJE OČENAŠA
(Sveti Franjo Asiški, ON)

O presveti Oče naš, – Stvoritelju, Otkupitelju, Tješitelju i Spasitelju naš.

Koji jesi na nebesima – U anđelima i svetima; rasvjetljuješ ih za spoznaju jer si ti, Gospodine, svjetlo; nastanjuješ se u njima i ispunjaš ih blaženstvom jer si ti Gospodine, najveće Dobro, vječno Dobro od kojega je svako dobro, bez koga nema dobra.

Sveti se ime tvoje – Neka zasja u nama spoznaja tebe da spoznamo kolika je širina dobročinstava tvojih, duljina obećanja tvojih, visina veličanstva i dubina sudova.
Dođi kraljevstvo tvoje – Da ti, po milosti, u nama vladaš i učiniš da dođemo u Kraljevstvo tvoje, gdje je jasno gledanje tebe, savršena ljubav prema tebi, blaženo zajedništvo s tobom i vječno uživanje tebe.

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji – Da te ljubimo svim srcem, da uvijek mislimo na tebe; svom dušom, da uvijek želimo tebe; svim umom, da sve svoje nakane tebi upravljamo i da tvoju slavu svemu tražimo; svim silama svojim, da utrošimo sve svoje snage i osjećaje duše i tijela u služenju tvojoj ljubavi i ni za što drugo. I da svoje bližnje ljubimo kao same sebe i da, koliko nam je moguće, sve privlačimo tvojoj ljubavi; da uživamo u dobru drugih kao i u svome, i da suosjećamo s njima u protivštinama i da nikoga ni u čemu ne vrijeđamo.

Kruh naš svagdanji – Svoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj nam danas: na spomen i razumijevanje i poštovanje ljubavi koju je za nas imao i za sve što je za nas rekao, učinio i pretrpio.

I otpusti nam duge naše – Po svome neizrecivom milosrđu, po snazi muke tvoga ljubljenoga Sina i po zaslugama i zagovoru preblažene Djevice i svih izabranika tvojih.

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim – I što potpuno ne opraštamo, ti, GOspodine, učini da potpuno oprostimo, da radi tebe istinski ljubimo neprijatelje i da ih kod tebe pobožno zagovaramo, da nikomu ne uzvraćamo zlom za zlo i da nastojimo tebi u svemu koristiti.

I ne uvedi nas u napast – Niti u skrivenu niti u očitu, niti uiznenadnu niti u nezgodnu.

Nego izbavi nas od zla – Prošloga, sadašnjega i budućega.

B.V.B. , lipi moji! :)


Nema komentara:

Objavi komentar

SVIJETLI MI ISTINOM

Isuse svijetli mi istinom, da iz bolesti uđem u zdravlje. Iz grijeha me svih izbavi, od svakog zloduha koji mi prijeti. Oslobodi me svih nap...